Monday, July 26, 2010

psp encik rashdan - in progress


26.7.2010 
psp  encik rashdan dah sampai lagi 1..mobo psp slim TA88v2 dari slim ni nak di swap ke psp anak beliau yang lagi 1..



hari ni punya dengan semalam yang baru sampai..psp encik rashdan,optimus prime dengan encik taufik..mula2 buat encik rashdan punya dulu..



ni psp encik rashdan yang rosak sentiasa reading umd



motherboard ada masalah..sentiasa reading umd dan slow..dah swap mobo ke psp lagi 1 dan tetap bermasalah..jadi yang pasti board bermasalah..



suis dah check..tiada masalah..hope bukan umd driver ic yang masalah..



sini pon dah check..sah umd driver ic masalah T.T  oh tidak.com..esok baru buat..dah malam nak ngadap ic..nanti rosak mate..heheee..ni encik remy yang kate ar..bukan aku..

28.07.2010 12.05am



umd driver ic yang dah di blow keluar..










siap ! dah takder gerak2 lagi umd..dah sehat..tapi tinggal lagi 1 masalah pelik yang aku tak penah jumpa..nak pandora tak leh detedct magic memorystick..sampai rosak sekeping kad 1gb aku gara2 psp ni..sambung esoooooook lak..pale dah pening..idea dah ilang nak watper..terpaksa rujuk pakar2 software..aku tau buat hardware je..bukan semua aku tau buat..aku tua download mp3 dengan game psp jer..heeeeee

copied from other web

I always was a m33 CFW only user, but then Gen 5.50 came out and i updated with it, some time after that, my PSP has randomly crashed on PSP boot and game booting,

on the PSP crash it just shows the wallpaper, on the game boot it just shows the white sony screen and doesnt go any further.

So to play a game, i have to force reset like 5 times, before i get the console to actually boot the game.

Now in the games, it never crashes.

So, i thought " oh it must just be a bug on the CFW, when i feel like it i will reflash it and it will be ok"

And because of that, ive been using my psp for months solely to play mp3.

Today, since i was sick, i decided to finally fix the problem and reverted it back to 5.00 m33.

It all seemed nice and dandy, it booted alright, i install m33-6, try to run a game and then... BAM! crash!

I then format the memory stick, disable all plugins, the crashes still happen. Desperate, i install OFW 5.00 and use the network update to download and install OFW 6.20. When the installation is somewhat at 80% or something, it gave me an installation error and didnt complete the installation...

After that, once again I install CFW 5.00 and did some research, I found out that what could be causing the crashes could be a corrupt ID key thing... So i download Key Cleaner 1.4 and run it, then i select to analyze the keys and to my surprise, it didnt detect any errors! everything was okay!

So now im left without a clue, i tried every possible solution, which makes me think that it could be a hardware problem, which could make sense, because i have the bad habit of letting my psp fall on the floor ( not on purpose) a bunch of times ( but the console never complained before). But also, if it was a hardware problem, wouldnt the console stop working all together? Or at least crash when im gaming?

So i came here in hopes of someone more experienced than me might know the cause of this peculiar problem.

Some things you guys might want to know:

I have a old PSP 2000 slim with TA-085 motherboard( thats what Key Cleaner says, but my PSP is old before the new Slims with new motherboard, so i dont know)

The console crashes with either the magic stick or my normal card stick, so it cant be a memory stick problem

I formated the flash through Pandora restoration.

Key Cleaner 1.4v didnt detect any errors on my ID keys.

Never got a black screen

Could Gen be related to this problem?

I also want to be able to update to the latest OFW, because when Phantasy Star Portable 2 comes out, im going to need to be OFW to play it... What couldve been the reason of the error in the instalation of OFW 6.20?

Summary of the problem:

My PSP works, "sometimes"




ni antara yang aku sempat google..nampak macam ID key masalah..tapi aku tak boleh nak check sebab tak boleh load guna pandora..ada antara yang aku jumpa menyatakan hardware masalah..umd drive dah ok dah..tapi still tak boleh load game..sorry if korang rasa aku macam noob yang tak tau ape2..aku mengaku yang aku tak reti pasal software..hardware je aku tau..well nama pon mengkaji..bukan semua orang boleh buat bende yang aku buat sekarang ni..kedai tau tukar mobo je pastu charge dekat rm500..damn! aku penah terkena dulu mase tak tau pape..sangap giler nak mencari duit..tokey kedai senyum jer..tak tau ar tukar mobo ke tak..sejak hari tu aku nekad belajar repair sendiri..dengan ilmu baiki telefon bimbit yang aku dapat masa kerja di kedai phone dengan tokey lama aku,syukur alhamdulillah aku berjaya dapatkan ilmu repair ic..bukan semua orang berani buat..kalau rosak,sendiri punya poket koyak ganti balik..aku pon penah kena dulu masa mula2 repair phone dulu..hehee..aku buat psp pon gunakan basic aku merepair phone..sekarang ni aku tengah takde keje kat kedai..kalau tak buat psp memang makan rumput..harga aku bukak pun agak comel..bukan nak rosakkan market psp or saje memainkan harga..tapi aku nak semua customer paling tidak pon lega sebab paling kurang pun masih ada orang melayu yang boleh diharapkan untuk selamatkan psp dan poket mereka..hahahaaaa..aku bukak harga murah pun sebab aku tau susah nak dapat duit..aku pon sentiasa takde duit..pada saat korang bace entry kali ni aku sebenarnya dah 4 bulan takder gaji..sebab takde biz repair phone..sebab tu aku nekad rushing kali ni..lupekan phone dan teruskan buat psp..bukan untung banyak pun,aku kadang2 pegi anta psp sampai ke shah alam or klang..minyak lagi,maintenance kereta lagi.tapi aku lega sebab selama ni customer puas hati dengan hasil kerja aku..hope bertambah lagi customer and aku berharap agar korang sentiasa support dan kalau aku dapat lebih banyak customer,aku akan buat mod yang lebih menarik dan mampu memeriahkan lagi industri psp..aku tengah nak dapatkan lagi barang2 yang mampu buat korang menitik air liur macam ni 



cun tak custom housing slim patapon ni??aku nak order stok housing custom pasni..harga yang anak makcik senah pon mampu..stok akan masuk lagi sebulan kalu biz ok,aku akan order..ada lagi custom housing yang lain..tapi tunjuk 1 je cukup la ye..kalau letak led hijau mesti encik suhaily adha pon suke..ni ar encik suhaily adha




rumah hijau..psp hijau..tuala hijau..moto ex5 hijau..hohooo ni ar kawan baik aku..aku tak ramai kawan baik..sebab aku ni jarang bercampur dengan orang..




dua biji psp encik rashdan yang dah siap..hari khamis dah boleh pos..








psp biru yang rosak umd running n tak boleh bukak game dah pun selesai..CPU masalah..tak sempat tangkap gambor..tangan aku busy dengan blower..buat cpu kena hati2..kalau tersenget aku terpaksa buat semula..kerja ni rumit n leceh..tapi aku buat jugak..da memang suke wat keje leceh n rumit..aku seronok dengan kerja aku sekarang..walaupun rumit,aku rasa ni je kerja yang aku suka buat..kerja berisiko..kalau salah buat or salah timing untuk angkat ic,boleh rosakkan tapak..n jangan harap psp boleh on lagi..esok pos psp ni..huhu babai

1 comment:

There was an error in this gadget