Thursday, November 18, 2010

vu meter mod Version 1 mono



VU meter is often included in analog audio equipment to display a signal level in volume units.
It is intentionally a "slow" measurement, averaging out peaks and troughs of short duration to reflect the perceived loudness of the material. It was originally developed in 1939 by the combined effort of Bell Labs and broadcasters CBS and NBC, for measuring and standardizing the levels of telephone lines. The instrument used to measure VU is called the volume indicator (VI) instrument. Most users ignore this and call it a VU meter.


kali ni aku akan buat 1 vu meter simple..vu meter mono..so projek kali ni aku andaikan sebagai VU Meter V1.


lukis litar sebelum hantar etching..jangan ketawa ye! aku tpaksa pakai sticker sebab lettering untuk wat litar dah takde jual..hahahaaaa


selepas etching dan tinning..agak leceh juga buat board macam ni..2,3 kali buat sampai dapat rupa yg ok..sebenarnya ni kali kedua aku buat board..sebelum ni tak jadi..teramat la buruk,,hahaaa


board ni boleh convert jadi stereo..tapi better buat board lain..hanya perlu putuskan litar tengah kemudian tambah lagi 1 audio ic lm3915..





hasilnya..! stay tuned for update..dalam sehari dua lagi siap..minggu ni busy sikit dengan repair..man rock gadget hantar terlalu banyak board jem n mati..kepada psp yang lambat diupdate seperti psp faried,progress dah ada cuma aku tak upload pic..bagi masa sikit ye..

1 comment:

There was an error in this gadget