Thursday, August 5, 2010

kantoi in progress

sory terlewat update blog..minggu ni banyak order untuk repair dengan mod..
ada macam macam penyakit psp tapi tak perlu lah aku tunjuk semuanya..just sedikit sebanyak sebagai tatapan anda semua..ni psp yang baru sampai petang tadi..dari melaka..milik rakan kepada waterface..




cis kedekut punya waterface..







kantoi sebab tak reti bukak..backlite connector patah..connector lcd patah..



ni rupa sebenar yang elok..



ni akibat bila pakai soldering iron 45watt yang berharga rm18..tapak speaker tercabut..soldering iron terlalu panas..yang modder biasa pakai hanya 15watt



ni yang elok punya..



speaker berlubang n rosak sebab terkena solder T.T 



tengok sebelah kanan flex cable lcd..ada kesan tusukan n terkoyak..



beza speaker elok dan rosak

well ni ar yang terjadi bila nak modding psp tapi tak refer pada yang tau teknik..macam mana nak mod sedangkan masa buka pun dah rosak kan banyak part dalaman..sebab tu better hantar pada modder lebih selamat..andai kata ada faulty masa mod,modder akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap item yang diamanahkan..now cost untuk repair lebih mahal dari mod..ni akibatnya jika mencuba tanpa mengkaji atau merujuk kepada yang tau hal2 macam ni..elektronik jangan buat main..kalau tersalah solder or salah calculate volt yang sesuai dengan perintang n led boleh terbakar..atau pun shorting di mana2..kadang2 board boleh jadi panas n CPU terbakar..andai kata CPU rosak..nilai cpu hampir rm250..kalau motherboard rosak atau terbakar..rm400..berapa tinggi risiko yang anda sanggup tanggung sedangkan modding paling mahal pun rm200 jika fully modded atau serendah rm40 untuk simple mod..aku berpengalaman 3 tahun dalam bidang mobile phone dan psp 2 tahun..elektronik pula semenjak dari tingkatan 4..aku bukan la pandai sangat pon..tapi kadang kala professional juga melakukan kesilapan..sebaiknya hantar pada yang berpengalaman..tak salah keluarkan modal lebih sedikit asalkan hasilnya baik dan tak perlu tanggung risiko..

untuk mod psp ni stay tuuuuuuuuuned~ tunggu sparepart sampai..







respray ttrim n ring..tunggu confirmation dari owner samada nak pakai ring atau buat ring of light..



















1 comment:

There was an error in this gadget