Thursday, December 30, 2010

patapon housing mod for optimus prime






ni antara gambar housing patapon yang aku dah mod untuk kawan aku..encik optimus prime..tak banyak yang nak di perkatakan sebab dah siap..hehe..just bagu user2 lain tengok..sharing is caring :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ni just info untuk customer yang tanya aku amende error code yang dia selalu kena..benda ni penting jika technician psp nak tau ape masalah psp berdasarkan dari error code
\

Here is a awsome list of PSP errors and what they mean created by tave. All credit goes to him for the list. To find the one you are looking for, do ctrl + F and type it in : )
First 4 digits indicate the functional area that reported an error : 8002 is the kernel, 8001 is the standard libc (and the error numbers correspond to the POSIX errno.hconstants). Others are less well known, but you can see the wifi range from your list, for instance.

* CA000005 = key.bin
* 80220180 = Format failed
* 80100D00 = The Channel could not be added
* 80410D09 = A connection error has occured.
* UKN9000001 = The update cannot be started. The data is corrupted.
* 80110305 = Load failed.The Memory Stick* could not be acessed.
* 80010013 = device / media not found
* 8001B002 = unknown
* 80020001 or 800244C = kernel errors
* 80020001 = generic kernel error (default)
* 800200D9 = failed to allocate the memory block
* 80020130 = file read error
* 80020148 = PRX type unsupported
* 80110482 = occurs when test of wlan infrastructure connection fails
* FFFFFED3 = unknown (might be decryption error)
* 80410001 or 80410D16 = network errors
* 80410D07 = unknown (possibly wlan)
* ffffffff = PSP update failed
* 80410A0B = Internal Error
* 80410410 = Cannot connect to the given acess point
* 80010087 = The game could not be started
* 0×0 = no error
* 0×80020001 = error
* 0×80020002 = notimplemented
* 0×80020032 = illegalexcepti oncode
* 0×80020033 = exceptionhandl ernotuse
* 0×80020034 = exceptionhandl eralreadyused
* 0×80020035 = systemcalltabl enotuse
* 0×80020036 = systemcalltabl ealraadyused
* 0×80020037 = illegalsystemc alltable
* 0×80020038 = illegalPrimary Syscallnumber
* 0×80020039 = PrimarySyscall numberalreadyuse
* 0×80020064 = callfrominterr upthandler/thread
* 0×80020065 = illegalINTRCOD E
* 0×80020066 = CPUalreadyinte rruptdisable
* 0×80020067 = Hnadleralready exist
* 0×80020068 = Handlernotfoun d
* 0×80020069 = illegalinterru ptlevel
* 0x8002006a = illegaladdress
* 0x8002006b = illegalIntrHan dlerOptionParamsize
* 0x8002006c = illegalstackad dress
* 0x8002006d = alreadystackad dressset
* 0×80020096 = notfoundfreeHardTimer
* 0×80020097 = illegaltimerID
* 0×80020098 = illegalsource
* 0×80020099 = illegalprescal e
* 0x8002009a = HardTimerinuse
* 0x8002009b = HardTimernotse tup
* 0x8002009c = HardTimernotin use
* 0x800200a0 = unitnumberalre adyused
* 0x800200a1 = unitnumbernotu sed
* 0x800200a2 = romdirectoryno tfound
* 0x800200c8 = idtypealreadye xist
* 0x800200c9 = idtypenotexist
* 0x800200ca = {notavailable}
* 0x800200cb = unknownUID
* 0x800200cc = unmatchUIDtype
* 0x800200cd = idnotexist
* 0x800200ce = notfoundUIDfun ction
* 0x800200cf = UIDalreadyhold er
* x800200d0 = UIDnotholer
* 0x800200d1 = illegalpermiss ion
* 0x800200d2 = illegalargumen t
* 0x800200d3 = illegaladress
* 0x800200d4 = thememoryareai soutofrange
* 0x800200d5 = thememoryareai soverlap
* 0x800200d6 = illegalpartiti onid
* 0x800200d7 = partitioninuse
* 0x800200d8 = illegalmemoryb lockallocationtype
* 0x800200d9 = failedtoalloca tememoryblock
* 0x800200da = inhibitedtores izethismemoryblock
* 0x800200db = failedtoresize thismemoryblock
* 0x800200dc = failedtoalloca teheapblock
* 0x800200dd = failedtoalloca teheap
* 0x800200de = illegalchunkid
* 0x800200df = cannotfindchun kname
* 0x800200e0 = thereisnofreec hunk
* 0x8002012c = modulelinkerro r
* 0x8002012d = illegalobjectf ormat(notPRX/PFX)
* 0x8002012e = notfoundModule
* 0x8002012f = notfoundModule file
* 0×80020130 = Modulefileread error
* 0×80020131 = memoryinuse
* 0×80020132 = partitionmisma tch
* 0×80020133 = modulealreadys tarted
* 0×80020134 = modulenotstart edyet
* 0×80020135 = modulealreadys topped
* 0×80020136 = modulecannotst op
* 0×80020137 = modulenotstopp edyet
* 0×80020138 = modulecannotre move
* 0×80020139 = exclusiveload
* 0x8002013a = Libraryisnotli nkedyet
* 0x8002013b = Libraryalready exists
* 0x8002013c = Librarynotfoun d
* 0x8002013d = illegalLibrary header
* 0x8002013e = Libraryisusedn ow
* 0x8002013f = modulealreadys topping
* 0×80020140 = illegaloffsetv alue
* 0×80020141 = illegalpositio ncode
* 0×80020142 = illegalaccessc ode
* 0×80020143 = modulemanagerb usy
* 0×80020144 = illegalflag
* 0×80020145 = cannotgetmodul elist
* 0×80020146 = prohibitLoadMo duledevice
* 0×80020147 = prohibitLoadEx ecdevice
* 0×80020148 = unsupportedPRX type
* 0×80020149 = illegalpermiss ioncall
* 0x8002014a = cannotgetmodul einformation
* 0x8002014b = illegalLoadExe cbuffer
* 0x8002014c = illegalLoadExe cfilename
* 0x8002014d = Thereisnoexitc allback
* 0×80020190 = nomemory
* 0×80020191 = illegalattrpar ameter
* 0×80020192 = illegalthreade ntryaddress
* 0×80020193 = illegalpriorit yvalue
* 0×80020194 = illegalstacksi ze
* 0×80020195 = illegalmode
* 0×80020196 = illegalmask
* 0×80020197 = illegalthreadI D
* 0×80020198 = notfoundthread
* 0×80020199 = notfoundsemaph ore
* 0x8002019a = notfoundeventf lag
* 0x8002019b = notfoundmessag ebox
* 0x8002019c = notfoundVpool
* 0x8002019d = notfoundFpool
* 0x8002019e = notfoundmessag epipe
* 0x8002019f = notfoundalarm
* 0x800201a0 = notfoundthread eventhandler
* 0x800201a1 = notfoundcallba ck
* 0x800201a2 = threadalreadyD ORMANT
* 0x800201a3 = threadalreadyS USPEND
* 0x800201a4 = threadisnotDOR MANT
* 0x800201a5 = threadisnotSUS PEND
* 0x800201a6 = threadisnotWAI T
* 0x800201a7 = nowdispatchdis abled
* 0x800201a8 = WAITtimeout
* 0x800201a9 = WAITcanceled
* 0x800201aa = WAITstatusrele ased
* N0x800201ab = WAITstatusrel easedwithcallback
* 0x800201ac = threadistermin ated
* 0x800201ad = semaphorecount erzero
* 0x800201ae = semaphorecount eroverflow
* 0x800201af = eventflagcondi tionnotoccur
* 0x800201b0 = thiseventflagc annotacceptwaitswithmulti plethreads
* 0x800201b1 = illegaleventfl agwaitpattern
* 0x800201b2 = messageboxhave nomessage
* 0x800201b3 = messagepipeisf ull
* 0x800201b4 = messagepipeise mpty
* 0x800201b5 = waitobjectdele ted
* 0x800201b6 = illegalmemoryb lock
* 0x800201b7 = illegalmemorys ize
* 0x800201b8 = illegalscratch padaddress
* 0x800201b9 = scratchpadinus e
* 0x800201ba = scratchpadnoti nuse
* 0x800201bb = illegaltype
* 0x800201bc = illegalsize
* 0x800201bd = illegalcount
* 0x800201be = notfoundvtimer
* 0x800201bf = illegalvtimerI D
* 0x800201c0 = illegalKTLSID
* 0x800201c1 = KTLSisfull
* 0x800201c2 = KTLSisbusy
* 0×80020258 = invalidsuchpri ority
* 0×80020259 = devicenameisin valid
* 0x8002025a = devicenameisun known
* 0x8002025b = pminformationi sregisteredalready
* 0x8002025c = pminformationi snotregistered
* 0x8002025d = majorstateisin validvalue
* 0x8002025e = requestisinval id
* 0x8002025f = requestisunkno wn
* 0×80020260 = unitnumberisin valid
* 0×80020261 = cannotcancelre quest
* 0×80020262 = pminformationi sinvalid
* 0×80020263 = argumentisinva lid
* 0×80020264 = alreadytargete powerstate
* 0×80020265 = failedtochange systempowerstate
* 0×80020266 = cannotchangede vicepowerstate
* 0×80020267 = devicedoesnots upportsuchpowerstate
* 0x800202bc = requesttotheDM ACfailed
* 0x800202bd = DMAoperationis lessorequalone
* 0x800202be = theoperationis alreadyqueued
* 0x800202bf = theoperationis alreadyfinishedornotqueue ud
* 0x800202c0 = theoperationis alreadyintransferprogress
* 0x800202c1 = theoperationis notassignedyet
* 0x800202c2 = thesyncoperati ontimedout
* 0x800202c3 = dmaoperationst ructisalreadyfreed
* 0x800202c4 = dmaoperationis used
* 0x800202c5 = dmaoperationis empty
* 0x800202c6 = DMAoperationis aborted
* 0x800202c7 = DMAoperationis error
* 0x800202c8 = physicalDMAcha nnelisalreadyreserved
* 0x800202c9 = physicalDMAcha nnelisnotmanagedbydmacman ager
* 0x800202ca = thereisaprivil egeaddressinlinklist
* 0x800202cb = linklistbuffer isnotenough
* 0x800202cc = theoperationis notassignedtophysicalDMAc hannel
* 0x800202cd = theoperationis childoperation
* 0x800202ce = itistoomuchtha ntransferabledatasize
* 0x800202cf = argumentisinva lid
* 0×80020320 = Toomanyopenfil es
* 0×80020321 = Nosuchdevice
* 0×80020322 = Cross-devicelink
* 0×80020323 = Badfiledescrip tor
* 0×80020324 = Invalidargumen t
* 0×80020325 = Unsupportedoperation
* 0×80020326 = Aliasisalreadyused
* 0×80020327 = Cannotmount
* 0×80020328 = Driverdeleted
* 0×80020329 = Asyncoperationisbusy
* 0x8002032a = Noasyncoperation
* 0x8002032b = Deviceisalreadyregistered
* 0x8002032c = Nocurrentworkingdirectory
* 0x8002032d = Filenametoolong
* 0x800203e8 = DECI3Nosuchdeviceoraddres s
* 0x800203e9 = DECI3I/Oerror
* 0x800203ea = DECI3Notenough core
* 0x800203eb = STDIOnotopened
* 0x8002044c = Parameterisnotcachealigne d
* 0x8002044d = Endofkernelerrorcode.Neverusethisname
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







psp ni brick masa update..technician mana tah yang terer sangat pegi reflow semua ic sampai langsung takde lampu power on..berkemungkinan ade ic yang longgar or timah ic bersentuh positif dan negatif..tak pasal2 aku kena kambus taik orang lain..haha..tunggu ar IRDA sampai..maybe ade peluang nak selamatkan psp ni kalau pakai irda..sebab manusia sentiasa buat silap tmasuk aku..nak kurangkan risiko rosak kan mobo,better guna mesin..
mobo ni aku dah cuci bersih2 dari kesan flux..rase nak je rendam dalam alkohol pastu minom,,haha..mane tau kot bole jadi btambah terer repair..
minggu ni banyak psp yang rosak n pernah hantar repair kat kedai lain..dah tak bole buat baru hantar kat aku..

bosan......aku terpaksa double check n use extra caution untuk setiap mobo yang dah pernah hantar kat kedai lain..sebab tah ape yang dorang buat..just hoping Cpu masih belum kena reflow..sebab aku banyak stok mobo brick,just swap cpu mesti psp tu hidup balik..tapi ada syarat,mobo brick dan belum pernah hantar baiki or buka..tu syarat utama untuk aku guna mobo tu..sebab nak jaga kualiti kerja..psp ni manja sikit repairnya..paling sakit hati tengok mobo yang dah kena blow..lagi2 kalau dah tau tak boleh buat or takde sparepart tapi saje2 je technician tu try nasib.. haha da takleh buat,jangan la bunuh mobo tu..biar la ade etika sikit masa kerja..aku teringat nasihat boss lame aku, Ah Yap..beliau berkata , kalau tak bole buat atau tak reti buat,biarkan je..jangan sentuh sana sini..sebab lain technician mesti boleh repair..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

yeah start 7hb 1 ni aku akan kerja di Centrepoint Bandar Utama di Petaling Jaya..dah dapat kerja..tengah cari rumah sewa je ni..so customer area selangor dah boleh jumpa aku untuk repair psp..tapi aku tak boleh la extreme sangat sekarang sebab dah pikul amanah lain..kena bahagi kan masa sebab dah terikat dengan jadual kerja yang pack..kerja apa?heheheeeeeeee...

ni yang antara sempat aku kaji n testing..psp 2000 motherboard ta88v3 dengan psp 3000 yang terupdate ke 6.20 dan ke bawah da boleh hack..aku dah test kat 5,6 psp..ade sikit masalah terutama Memory Leak atau freeze masa tekan R untuk load Hen..dari info yang aku dapat ini berkaitan dengan motherboard psp 3000 jenis 4G..kebiasaan psp label model 3004..
Memory Leak pula berlaku setiap kali aku load pakai kad 2gb..bila pakai kad 8gb ok je..cuma nak kena keluarkan kad memory kemudian masukkan balik..kad 2gb akan crash masa masuk ke prometheus iso loader kalau tak buat macam ni..aku akan bagitau semua detail selepas siap test firmware ni

Here are some tips if you’re experiencing crashes and/or other problems:
  1. Backup whatever you want to keep from your memory stick, format it, and start fresh. Download everything you need and pack that freshly formatted stick. Restore your save games and whatever else after the fact.
  2. Fiddle with hbl/hbl_config.txt. Try changing the different overrides and other configurable options.
  3. Clear out your ms0:/seplugins folder. Some plugins may be incompatible with 6.20 TN-A.
  4. Disable vMenu (VisualMenu) if you’re using it.
  5. Sift through the comments. You aren’t alone. Many users are reporting crashes but also reporting fixes/workarounds. Take your time and read on.
Update: By way of Wololo via virtuous flame — an unofficial fix for PSP-3000 owners. 6.20 TN-A doesn’t recognize newer PSP-3000 models (it’s a 4g vs. 3g thing); this EBOOT.PBP (you’re replacing HEN/EBOOT.PBP) corrects that.
Update: Comments indicate that homebrew is still likely to crash on some (newer 4g?) PSP-3000 models, that’s after using virtuous flame’s patched EBOOT. Hang tight — you know it’ll get fixed.

sesiapa yang nak try boleh la..aku tengah buat list game yang support dgn tak support sekarang ni..untuk update seterusnya akan berkaitan dengan cara pengoperasian 6.20 tn-A HEN dan list game..jika ada sebarang update terbaru aku akan release selepas cuba..





bye2..muah

3 comments:

  1. bro, aku ade satu PSP3006 v6.10.. ni memang orang kate jenis xdapat nak diselamatkan sebab xde ISO yang boleh main.. so nak mintak nasihat nih.. ak baca kat pspcustomfirmware.com kate dah release HEN utk psp3000 v6.20.. so boleh ke sumbat dalam psp ak? ak xbrape nak pandai lah.. so mcam mane ek? kene tukar motherboard ke? @ ad alternatif lain? crite sikit bro.. ak baca yang english punye ak xbrape nak faham.. huhu

    ReplyDelete
  2. boleh hack dah..just jumpa aku n aku akn tlg ko buatkan..sms aku untuk deal ek..

    ReplyDelete
  3. Stylo la Patapon Housing..bape bro berminat plak...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget