Thursday, January 13, 2011

iphone fix


ni la nama tempat kerja aku yang baru..iphone fix..just untuk repair iphone je


first day training..agak ok sebab dah ada pengalaman buka phone sebelum ni..so dah tak kekok or rasa takut..cuma teknik buka agak berbeza sebab pakai vaccum sucker untuk tarik keluar lcd n glass..
kali pertama buka ambil masa hampir 5 minit nak hafal kedudukan skru n saiz skru..bahagian dalam ada 8 skru dan semua nya berbeza trip sama ada halus atau kasar,saiz kepala skru serta panjang..
sekarang ni dah hafal semua skru dah..letak terabur pon boleh susun balik..hehe kenapa kena hafal skru? sebab kalau main pasang je skru ke bukan tempat asal nya akan ada masalah bila phone terjatuh..sebab Apple takkan begitu bodoh saje2 nak cipta skru tu banyak jenis kalau takde guna..skru tersebut memainkan peranan dari segi hold board untuk pastikan tidak longgar apabila terjatuh..



2 by the dock connector on the outside
8 in the logic board
2 for the vibrator
2 for the lock button
4 for the volume/vibrate buttons
4 for the headphone jack assembly
1 for the SIM card ejector
3 for the dock connector assembly
6 (I think) in the screen assembly
=32










pecah sudaa..


di kedai IphoneFix ni kami mengamalkan konsep cepat dan jujur..dimana setiap phone pelanggan akan diperbaiki dihadapan pelanggan dan takkan wujud ape2 funny thing macam tertinggal skru or curi part dalam..kecuali untuk masalah berat dan memerlukan extra caution seperti motherboard repair akan diperbaiki di Singapura..kenapa?demi menjaga kualiti kerja dan memastikan pelanggan mendapat perkhidmatan yang terbaik..

ni antara pic2 yang aku sempat tangkap masa aku buka iphone 4..agak best..banyak skru n cara buka amat berbeza dengan model2 iphone sebelum ni..seronok juga belajar benda baru..aku tak pernah mimpi dapat peluang belajar baiki iphone..hujung bulan depan selepas Tahun Baru Cina aku akan ke Singapura untuk sambung training..aku akan berada di Waterloo untuk mendalami ilmu Iphone dari segi motherboard dan cara baiki..sebenarnya Iphone ni unik..walaupun aku pakai nokia bodo je,aku minat iphone..aku ade pakai ipod touch je..so aku faham cara untuk jailbreak dan function iphone..sebenarnya ada cara untuk convert ipod touch menjadi iphone..hehehe







converting ipod touch to iphone




teringin pulak aku pas tengok adaptor ni..kat malaysia ada sorang suplier alat ni tapi online shop..pastu jual takde waranty..aku no comment pasal alat ni..sebab tak pasti tentang bug alat ni..penciptanya berusia 22 tahun berasal dari China..1 perkara yang menakjubkan pasal china ialah kepakaran dari segi mencipta dan meniru..tak percaya? korang google pasal Fake Egg , sampaikan telur ayam pon org China cipta..aku pon tak faham ape kejadahnya motif buat macam tu..betul2 kreatif tapi asshole,,sorry cakap macam ni,tapi dari info yang aku dapat Fake Egg ni langsung takde nutrien dan membahayakan kesihatan..memang serupa telur ori..boleh crack pastu masak..yang kelakarnya,cara buat betul2 senang..
nak belajar ? pegi sini http://www.weirdasianews.com/2007/05/04/chinas-10-steps-to-make-a-fake-egg/  hahahaaaaaa aku pon dah pening tgk bende bukan2 macam ni..

back to psp !



antara housing yang baru sampai..gundam n chinese flower







6.35 HEN



hampir semua version dah boleh  hack..sampai ke 6.36..tetapi kepada yang pakai 6.20 better pakai je 6.20 sebab lebih stabil.. shit,terpaksa beli psp go sebab nak testing firmware ni..sok jual balik sebab da boleh hack...haha..cool gak pakai psp go..sebab saiz comel..so sesiapa yang nak pakai psp go dipersilakan pakai..tapi firmware ni belum cukup stabil lagi..sebab kena disable autosave..tak kisah la janji bole main game tekken 6..dah lama aku tak main psp aku..rindu plak rasanya..

macam biasa,aku mengundurkan diri dulu..salam dan selamat malam semua..
errmuuuah !





6 comments:

  1. Salam bro,
    Nak tanya skit, baru ni iphone 4 aku dah masuk lobang tandas.... pastu ambik balik ..kasi samak skit ..lap kasi kering 2 hari lepas on balik....last sekali phone ada bunyi bagitau pukul berapa tapi skrin hitam takde apa-apa...touch skrin pon tak function...just nak tanya masalah logic board ke atau lcd skrin.... spare part ni ada tak sebab ingatkan nak bukak sendiri jer.

    TQ Bro

    ReplyDelete
  2. better hantar kedai sebelum banyak lagi yg rosak

    ReplyDelete
  3. salam, nak tanya selain dekat pj ade cawangan lain tak?

    ReplyDelete
  4. wsalam , takde cawangan lain lah buat masa ni..hanya di pj je ade

    ReplyDelete
  5. PJ kat mana eh? Iphone 3GS kalau nak baiki ada spare part lagi tak? Maklumlah sekarang dah sampai Iphone 5, Iphone 3, 2 dibiarkan sepi. Kalau post boleh tak? Jauh lah nak pergi sana.

    ReplyDelete
  6. salam , nak tanya sikit custom housing colorful ade tak untuk iPhone 5

    ReplyDelete

There was an error in this gadget